Naast Daemon Tools zijn er natuurlijk ook nog andere software oplossingen voor het emuleren van de CDRom of DVD speler. Hieronder enkele alternatieven voor Daemon Tools met daarbij uitgebreide omschrijvingen.

Virtual CloneDrive

Dit is eigenlijk wel het meest bekende alternatief voor Deamon Tools. Deze oplossing komt van Slysoft (maker van o.a. AnyDVD en CloneDVD). Ook met Virtual CloneDrive kun je een ISO image als een virtuele schijf aanmaken op de PC. Evenals DaemonTools kan ook Virtual CloneDrive een image bestand op de harddisk mounten en dan doen alsof het een CD of een DVD speler is met de letter K of Q bijvoorbeeld.

» meer info

WinCDEmu

WinCDEmu is een open-source CD/DVD/BD emulator. Deze tool zorgt er voor dat je een image kunt mounten als optische disk zodat je de image vervolgens via Windows Explorer kunt benaderen. ALs je een ISO bestand hebt gedownload en je wilt deze gebruiken zonder eerst een CD te moeten branden dan is WinCDEmu (volgens de makers zelf) de meest eenvoudige oplossing. De CD/DVD emulator is geschikt voor Win32/Win64 platformen en ondersteunt diverse formaten zoals: ISO, CUE, IMG, BIN, NRG, MDF/MDS, CCD en RA. Deze software is open source en de programmeurs werken met het BazisLib framework.

» meer info

PowerISO

Een ander veel gerbruikt alternatief is PowerISO. Deze biedt diverse mogelijkheden waaronder virtuele DVD en CD speler. Dit is alleen geen gratis oplossing (+/- 25 euro). Wel kun je Power ISO eerst gratis uitproberen. De ongeregistreerde versie toont steeds een scherm met het verzoek te registreren en je kunt geen images maken of bewerken die groter zijn dan 300 MB (en dat is lastig want de meeste images zijn minimaal 600 MB). Je kunt deze beperkingen opheffen door te registreren en dan ontvang je tegen betaling een code.

Naast de versie voor windows heb je ook PowerISO for Linux en PowerISO for OSX (apple).

» Power ISO site

Alcohol

Nog een zeer bekend alternatief is Alcohol, of Alcohol 120%. Vroeger was deze software zeer bekend bij Gamers die games hadden gedownload. Alcohol wist handig diverse beveiligingen te omzeilen. Het is een handige tool voor het branden van Windows CD’s en DVD’s en je kunt eenvoudig een backup maken van jouw CD of DVD. Daarnaast kun je met dit programma de veelgebruikte CD’s als images op jouw computer opslaan zodat je ze veel sneller kunt benaderen.

» Alcohol site

MagicDisc Virtual DVD/CD-ROM

MagicDisc is freeware en het is een handige tool voor o.a. het maken en beheren van virtuele CD / DVD drives en CD / DVD schijven. Voor iedereen die werkt met CD-based programma’s zal dit heel handig zijn. MagicDisc stelt je in staat om bijna alle CD/DVD images te gebruiken zonder deze eerst op een CD of een DVD te hoeven branden om zodoende de applicatie, de game of andere toepassingen te kunnen starten.

MagicDisc werkt wat betreft het mounten van CD/DVD image nagenoeg hetzelfde als Daemon Tools waarbij je ook een icoontje hebt in jouw icon tray. Via dit icoontje mount je vervolgens eenvoudig een image.

» meer info

eMulate CDPRO

Dit is een franse oplossing. Maak een Virtuele CD-ROM op jouw computer zodat je een Audio CD, Data CD, Game CD image vanaf de hardisk / netwerk kunt emuleren. Helaas is verder weinig bekend over deze oplossing.

» meer info

ISODisk

ISODisk is ook een gratis ISO disk image file tool. Ook met deze software kun je een virtuele CD of DVD maken, zelfs 20 virtuele schijven. Je mount een .ISO disk image en vervolgens kun je de bestanden benaderen alsof ze op een echte CD of DVD zijn gebrand.

Let op: helaas is ISODisk op dit moment niet meer actief en dus ook niet meer actueel. Je kunt het nog wel downloaden, maar het gaat dan om een oude versie die, zover bekend, alleen werkt op Windows versies tm Windows 7.

Virtual Drive Creator

Met Virtual Drive Creator kun je een drive letter / schijf / station letter op jouw computer koppelen aan een map / folder. Stel dat je werkt aan een project en alle bestanden staan in “C:\Mijn documenten\Projecten\Test”. Om deze bestanden te benaderen moet je dus altijd door de mappen structuur bladeren. Met Virtual Drive Creator kun je een beschikbare station letter (zoals R: bijvoorbeeld) koppelen aan de map waarmee je vaak werkt. Een bestand is dan opeens te vinden op R:\planning.doc.

Let op: evenals bij veel andere alternatieven van Daemon Tools is ook deze software niet meer actueel.

O&O DiskImage Express Edition

meer informatie volgt

Pismo File Mount

meer informatie volgt